Asbestdaken

Heeft u een pand of bedrijfspand dat gebouwd is voor 1993? Dan is dat kans groot dat het dak asbest bevat. We vinden een gezonde en veilige leefomgeving belangrijk en geven u op deze pagina praktische informatie over het verwijderen van asbestdaken.

Er komt voorlopig geen verbod op daken met asbest. De Eerste Kamer heeft twijfels over de haalbaarheid en betaalbaarheid van het voorstel en heeft het wetsvoorstel om die reden op 4 juni 2019 verworpen. Dat houdt concreet in dat asbestdaken niet verboden zijn vanaf 31 december 2024. We vinden het als gemeente nog altijd belangrijk en blijven daarom ook inzetten op het verwijderen van asbestdaken.

Volg het laatste landelijke nieuws op Asbestversnelling.

Asbest slecht voor gezondheid en milieu

Al vanaf 1993 mag asbest niet meer worden gebruikt. Na 30 jaar verweert een asbestdak. Weersinvloeden zoals storm en hagel versnellen dit proces. Er komen dan kleine asbestvezels vrij in de buitenlucht. Deze kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid en voor het milieu. Dat is ook het geval als een asbestplaat beschadigd raakt door een stuk af te breken, te schuren of door brand. Dit brengt risico’s met zich mee. Dit willen we natuurlijk voorkomen en vragen inwoners op asbestdaken te verwijderen.

Heeft mijn dak asbest?

De provincie Overijssel heeft alle daken in onze gemeente gescand. Aan de hand hiervan hebben zij een digitale kaart ontwikkeld. De kaart geeft een indicatie of uw dak asbest bevat. U kunt de asbestdakenkaart bekijken op onze asbestdakenkaart

Hoe herkent u asbest?

Hoe herkent u asbest, waar kunt u asbest tegenkomen, etc. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal en Infomil.

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen