Asbestdaken

Heeft u een pand of bedrijfspand dat gebouwd is voor 1993? Dan is dat kans groot dat het dak asbest bevat. Vanaf 31 december 2024 zijn (naar alle waarschijnlijkheid) asbestdaken verboden in Nederland. U bent daarom verplicht om het asbest door die tijd te verwijderen. We vinden een gezonde en veilige leefomgeving belangrijk en geven u op deze pagina praktische informatie over het verwijderen van asbestdaken.

Waarom een asbestdakenverbod?

Al vanaf 1993 mag asbest niet meer worden gebruikt. Na 30 jaar verweert een asbestdak. Weersinvloeden zoals storm en hagel versnellen dit proces. Er komen dan kleine asbestvezels vrij in de buitenlucht. Deze kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid en voor het milieu. Dat is ook het geval als een asbestplaat beschadigd raakt door een stuk af te breken, te schuren of door brand. Dit brengt risico’s met zich mee. Dit is dan ook dé reden waarom de overheid waarschijnlijk een asbestdakenverbod instelt per 31 december 2024. Het verbod geldt voor alle asbestdaken die zijn blootgesteld aan de buitenlucht.

Huurt u een woning? Neem dan contact op met uw verhuurder.

Heeft mijn dak asbest?

De provincie Overijssel heeft alle daken in onze gemeente gescand. Aan de hand hiervan hebben zij een digitale kaart ontwikkeld. De kaart geeft een indicatie of uw dak asbest bevat. U kunt de asbestdakenkaart bekijken op onze asbestdakenkaart

Hoe herkent u asbest?

Hoe herkent u asbest, waar kunt u asbest tegenkomen, etc. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal en Infomil.

Wacht niet te lang: maak een plan van aanpak

Asbestdaken die aan de buitenlucht worden blootgesteld, kunnen gezondheidsrisico’s opleveren voor u en uw directe omgeving. Wacht daarom niet tot eind 2024, maar maak nu een plan voor het verwijderen van uw asbestdak. Is deze kleiner dan 35m²? Dan mag u het zelf verwijderen. Alleen professionals mogen de grotere asbestdaken verwijderen.

Voorkom hoge kosten

Daarnaast kan beschadiging van asbest ervoor zorgen dat u een minder of onbruikbaar (bedrijfs)pand heeft. Om het dak te laten vervangen zijn specialisten nodig die het dak asbestvrij maken. Dit kan hoge kosten met zich meebrengen. Deze kosten worden na 2024 nog maar deels of helemaal niet meer door de verzekering vergoed.

Boete

Om erop toe te zien dat de daken vanaf 2024 geen asbest meer bevatten, voert de gemeente controles uit. Als uw dak vanaf 31 december 2024 niet asbestvrij is, loopt u het risico op een boete.

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen