Informatie over woningsplitsing
Wij kijken voortdurend hoe we in onze gemeente meer woningen kunnen realiseren. Ook kleinschalige initiatieven, zoals woningsplitsing, leveren een belangrijke bijdrage. Daarom hebben we hiervoor beleid gemaakt.
Elke woning die we extra beschikbaar hebben is er één. Bovendien is er bij jongeren veel behoefte aan kleinere, betaalbare woningen. Van oudere inwoners horen we dat zij vooral behoefte hebben aan een kleinere woning vlakbij voorzieningen. Woningsplitsing biedt mooie kansen om in die behoefte te voorzien.
Naast de mogelijkheden voor woningsplitsing in de kernen, hebben we ook beleid gemaakt voor woningsplitsing in het buitengebied. Daar werkt het net wat anders, omdat we daar te maken hebben met het inpassen van wonen in een landelijke omgeving. In de basis zeggen we ook daar ‘ja’ tegen woningsplitsing als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Je leest de voorwaarden voor woningsplitsing in het buitengebied in de Handreiking KGO (Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving).
Ons beleid in een notendop
Als mensen plannen hebben om hun (koop)woning op te splitsen, staan we daar in de basis positief tegenover. Wel hanteren we een aantal criteria waar de woningsplitsing aan moet voldoen:
- Woningsplitsing kan alleen bij een woning, dus niet bij een bedrijfswoning of recreatiewoning.
- Na het splitsen bestaat elke woning uit een zelfstandige woonruimte.
- Na het splitsen is elke woning groot genoeg om alle woonfuncties naar behoren in te vullen.
- Er is genoeg parkeergelegenheid voor elke woning, op eigen terrein of in de directe omgeving.
- De woningsplitsing doet geen afbreuk aan de ruimtelijke kwaliteit, de stedenbouwkundige kwaliteit en de cultuurhistorische waarde van.de woning of de directe omgeving.
- Er zijn geen milieubelemmeringen vanuit de omgeving voor de woningsplitsing.
- De woningsplitsing levert geen beperkingen op voor de bedrijfsvoering van omliggende bedrijven.
- Na de woningsplitsing voldoet elke woning aan bepalingen uit het Besluit Bouwwerken Leefomgeving en het Omgevingsplan, zoals bepalingen over de brandveiligheid.
Indienen verzoek
Als je je woning wilt splitsen, kun je bij ons een conceptverzoek indienen. Dan onderzoeken wij of je plan kans van slagen heeft. Een conceptverzoek moet in ieder geval de volgende gegevens bevatten:
- Een aanvraagformulier woningsplitsing, zie Omgevingsvergunning, conceptverzoek | Gemeente Olst-Wijhe
- Een omschrijving en een schets van jouw plan.
We toetsen je conceptverzoek onder meer aan het Omgevingsplan en aan ons beleid voor woningsplitsing. Op basis daarvan krijg je binnen enkele weken een advies van ons. Als het advies positief is of onder voorwaarden, kun je een definitieve aanvraag indienen.
Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen via telefoonnummer 14 0570 of een mail sturen naar gemeente@olst-wijhe.nl.